Европа
далечни хоризонти
ученически екскурзии
Самолетни Билети
Резервации
Кафе ТРАВЕНТУРИЯ

В царството на тръстиките и водните лилии

Ученическа екскурзия до Драгоманското блато и Чепън планина 

Драгоманското блато - снимка от парапланер

През последните години популярността на Драгоманското блато и Чепън като място за отдих, пешеходни преходи и наблюдение на дивата природа нарастна. Изключително добре маркирани еко-маршрути, мостчета, кула за наблюдение, информационни табелки и посетителски център, допринасят за развитието на различни форми на ваканционен туризъм. Програмата на екскурзията, която Травентурия предлага съвместно със Сдружение за дива природа БАЛКАНИ е разработена и изпробвана от учители и методици.

Примерна програма:

9:00 Тръгване от пл. „Ал. Невски” или съответното училище и трансфер до Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато”, намиращ се в град Драгоман. Автобусният превоз е с продължителност около 1 час. Тази екскурзия може да се проведе и от други населени места.

10:00. Прожекция на филм „Живото блато”, с продължителност 20 минути. Следва мултимедийна презентация и беседа с учениците /около 30 мин/.

11:00 Трансфер до началото на еко-маршрут „Драгоманско блато” /5 мин/. Учениците се разделят на две групи. Едните извършват наблюдения с бинокъл и зрителна тръба от специално построена за целта кула. Ползват съобразен с възрастта и знанията им определител и с помощта на експерт определят някои от птиците в тази част на влажната зона. Другите ще бъде запознати с едни от най-удивителни растения от българската флора: най-високата трева, най-малкото цъфтящо растение и др. След половин час групите си разменят местата и дейностите.

12:00 Обяд на открито. При неподходящо време обядът може да се осъществи и на закрито в сградата на центъра.

13:00 Следва кратка експедиция по възвишението Чепън. Участниците в прехода ще се запознаят с различни причудливи карстови форми – кари, въртопи, пещера и понор. Варовиковият хребет е защитена територия с удивителна фауна и флора. Ще видим белоопашат мишелов, пъстър скален дрозд, различни видове овесарки, а при повече късмет и скални орли. От растенията най-силно впечатление прави урумовото лале, което през май месец е истинско украшение за бялата снага на Чепън.

15:00 Връщане обратно в Центъра за защита на влажните зони „Драгоманско блато”. Беседа.

16:00 Тръгване обратно за София. Пристигане около 17:00.

Цената включва: професионален екскурзовод от агенцията, местен експерт, автобусен превоз София - Драгоман - София, входни такси и предоставяне на бинокли и зрителни тръби и медицинска застраховка.
Цената е валидна при минимум 30 записани участника.

Практическа информация: Драгоманското блато е с големина 400 ха и е разположено на около 800 метра от град Драгоман. То се намира във ветровит район и през деня комарите не са проблем (в повечето случаи отсъстват напълно). Все пак препоръчваме взимането на репеленти. Дейностите и маршрутите включени в екскурзията не изискват предварителна физическа подготовка. Препоръчваме взимането на шапки, дъждобрани и топли дрехи. Еко-пътеките са обезопасени и оборудвани с табелки. Учениците трябва да носят удобни за по-продължителни преходи обувки. Ботуши или специални водонепромокаеми обувки не са необходими. Храна може да бъде закупена от гр. Драгоман. В зависимост от климатичните условия, програмата може да бъде променена.
 

 Повече информация за Драгоманското блато, Чепън планина и природозащитните дейности на СДП-БАЛКАНИ може да прочетете на www.balkani.org. 

 Изтеглете допълнителна информация за посетителски център "Драгоманско блато" на PDF

 Изтеглете дипляна за Драгоманското блато на PDF

 Изтеглете дипляна за Чепън планина на PDF

 Снимки от предишни екскурзии може да разгледате ТУК.

 

 

 

 

 

 

 


Цифри и факти за пътуването
Дестинация: България

Продължителност: 1 дни

Период: Януари Април Май Юни Юли Август Септември Октомври

Цена: 18 лвВодно конче - Libellula depresa

Ученици по еко-маршрут Драгоманско блато

Дъждосвирец край папура на Драгоманското блато

кула за наблюдение на птици

Кула за наблюдение

 Бял щъркел - любител на пролетните разливи     Ако имате запитване относно това пътуване, попълнете формата по-долу.

Име: *  
Националност: *  
e-mail: *    
Телефон:
Категория:
Тип стая/апартамент:
Начална дата: *
Брой хора: *  
Допълнителни услуги/
изисквания:
Начин на плащане:
pytuvane.com | ТРАВЕНТУРИЯ ООД | общи условия
website by e-house.bg